Het ontstaan van de Herengracht Gids

Eigenlijk kan het niet. Schrijven over het Herengracht gevoel, terwijl je in Naarden uit het raam kijkt. Toch ga ik het proberen.

Zelf heb ik maar enkele maanden aan deze gracht gewerkt. Maar ik ben in de afgelopen vijf jaar in vele grachtenpanden binnen geweest en heb ik met honderden ondernemers gesproken. En zo heb ik toch iets kunnen ervaren van het unieke gevoel dat ook mij bekruipt als ik op deze bijzondere gracht rondloop.

Vanaf 2009 heb ik de Herengracht gids drie keer uitgebracht. De eerste editie verscheen in april van dat jaar met een lanceringsborrel bij Spaces. De tweede druk heb ik een halfjaar later tijdens een Herengracht diner bij Insinger de Beaufort gepresenteerd. Ruim twee jaar later was er veel animo voor de gerestylede versie. Dit boek zag in april 2012 het licht tijdens een lounge borrel bij The Bank, met als hoofdsponsors Booking.com en de Kroonenberg Groep. En nu gaat de vierde druk op de pers in een recordoplage van 3.500 exemplaren. Met daarin voor het eerst ontboezemingen van kopstukken als Eberhard van der Laan en Oscar Hammerstein die vertellen over hun Herengracht gevoel.

Een groot deel van de ondernemers vindt het een voorrecht om op deze plek te mogen werken en wil daar ook best wat (parkeer-)gemak voor inleveren. De unieke mix van wonen en werken in combinatie met 400 jaar historie geeft deze entrepreneurs extra inspiratie. En dat beetje extra kan juist in deze moeilijke economische tijd net het verschil maken…

Hoewel het gevoel wordt gedeeld dat er op deze plek in de stad een bijzondere sfeer hangt, bestaat er hier nog geen netwerk van ondernemers. Het is een voorrecht om als uitgever ondernemers aan deze gracht met elkaar in contact te kunnen brengen. Niet alleen via het boek en de Herengracht borrels, maar nu ook via de vernieuwde website.

UITGEVER:

René Beijderwellen

ART DIRECTION:

Delux Delicious Design
www.delux.nl

De GIDS TOT NU TOE:

2009: eerste druk
2009: tweede (gewijzigde) druk
2012: derde (gewijzigde) druk
2014: vierde druk